machines
  ITM Award 2009 english | français
 

Een universele verpakkingsunit op basis van robottechnologie, gebouwd door Vaskon, leverde Quadrant Creative Moulding & Systems uit Tielt een ‘Industrie Technisch Management Award’ op in de categorie Logistics. Dezelfde machine heeft tevens een Innovatie Award gewonnen op de Techni-Show beurs in Nederland (2010)

Robot stapelt producten in bakjes.

Kleine reeksen en een grote variatie in producten zetten innovatieve toeleveranciers aan tot flexibele vormen van automatisering.

Award   technishow
 

De producten bij Quadrant CMS komen vanuit een spuitgietmachine op een willekeurige manier op een transport-band terecht. Om ze vervolgens netjes geordend in bakken te verpakken, werd een eigen robotcel ontwikkeld, op maat gebouwd door Vaskon. Deze machine is met alle randapparatuur op één frame gebouwd dat in functie van de behoeften vlot verplaatst kan worden bij een andere spuitgietmachine.

Een geavanceerd camerasysteem detecteert de positie van de producten op de band en hun oriëntatie zodat ze door de grijper van de robot kunnen opgenomen worden.

Tegelijk kan de camera een kwaliteits-controle uitvoeren en zorgen voor een sortering indien er verschillende producten aangevoerd worden.
De robot is in staat om linkse en rechtse producten in 2 verschillende bakken te stapelen. De robot stapelt de producten laagsgewijs, en legt tussen 2 opeenvolgende lagen telkens een tussenvel (vb karton).

De machine beschikt over een magazijn voor lege bakken en een magazijn met volle bakken, waardoor ze de nodige autonomie heeft om gedurende meerdere uren autonoom te werken.
Bij het overschakelen op een ander product volstaat het om de robotgrijper te wisselen en een nieuw programma voor de robot en het visiesysteem te laden.

De machine is zo flexibel mogelijk gebouwd : de machine kan vlot aangepast worden aan verschillende formaten van dozen, of aan een variërende layout in de productiehal.

Het vermijden van manuele arbeid levert een kostenbesparing op, maar biedt ook extra voordelen voor hygiënische toepassingen en bij producten waarop de klant omwille van esthetische of functionele redenen geen vingerafdrukken wil.
Bovendien biedt deze verpakkings-oplossing een hele reeks bijkomende mogelijkheden inzake kwaliteitscontrole, en eventuele extra bewerkingen op de producten.

Quadrant CMS ontwikkelde deze universele verpakkingsunit op basis van robot-technologie in samenwerking met Vaskon. De robotcel verpakt producten naar keuze in kartonnen dozen, in kunststof kratten of in blisters.

Deze verpakkingsoplossing biedt ook mogelijkheden op het vlak van kwaliteitscontrole, extra bewerkingen op de producten en markering.

Bron: Industrie Technisch Management, Erwin Vanvuchelen

robot

robotmachine

award

© Vaskon | Krommebeekstraat 24 | 8930 MENEN | BELGIUM | +32 56 52 14 80 | e-mail